Inhoud

Klik op de afbeelding hierboven en download zo onze laatste nieuwsbrief

- banners -

SiteLock

Online je informatie zoeken is misschien zo gebeurd, maar we horen steeds meer verlangen naar papier. Lekker met een tijdschrift of een boek op de bank met een beker thee. Dáárom hebben we Moederen gemaakt én een aantal leuke boeken voor je gelezen. Niet alleen voor moeders en vaders, maar ook een paar voor peuters/kleuters! Samen boekjes kijken - hoe fijn is dat?

 

Kinderboekentips

 

Allereerst is daar Het mooie dorpje Mooiezon. Naturel geïllustreerd (véél te zien!) verhaalt het over een idyllische dierensamenleving. Maar natuurlijk is ook daar een knorrepot die roet in het eten dreigt te gooien, deze keer in de gedaante van Miereneter. Hij ergert zich suf aan Grote Slome Panda. Alle dieren dóen iets, behalve Panda - moppert Miereneter. Is dat wel zo? En wat doet Miereneter zélf eigenlijk? Uiteraard komt het allemaal goed. In één woord weldadig, qua tekst en beeld. Een echt uitrustverhaal voor jonge kinderen.

 

Het mooie dorpje Mooiezon | Edward van de Vendel & Suzan T'Hooft | geb. 32 pag. | €14,95​rganisaties.

 

Yoko Heiligers heeft meerdere geweldige prentenboeken op haar naam staan, ik ben een echte fan. De verhalen zijn eenvoudig en verrassend tegelijk, haar illustraties hebben heldere vormen en kleuren en bevatten allerlei subtiele grapjes. Wist je dat zij ook geboortekaartjes ontwerpt, naast ‘Prentje Momentje’ - tastbare kunstwerkjes voor een bijzonder moment?

Maar nu Wauw Pauw. Leuke titel, schattig verhaal. Pauwtje blijkt geen ogen op zijn verentooi te hebben, of althans: je ziet ze niet, want hij is wit. Maar dát is niet fijn! Net als zijn felgekleurde broeders wil hij óók ogen, dus gaat hij op zoek in de dierentuin. Wat zijn er veel verschillende ogen te bewonderen! Alleen zit er niets voor Pauwtje bij. Dan, op een nacht… De finale is spetterend. En, grappig detail: let op Pauwtjes gids, de witte vlinder.

 

Wauw Pauw | Yoko Heiligers | Marmer | geb. 40 pag. | €15,-

 

Raju's avontuur het verhaal van kleine olifant Raju. Op een dag neemt zijn mama hem mee uit wandelen. Ze ontmoeten vervaarlijke dieren, die resoluut door moeder verdreven worden. Maar Raju vindt het spannend. Wanneer gaan we weer naar huis? vraagt hij telkens. Straks, is het antwoord. En dan beklimmen ze een hoge berg. Helemaal boven aangekomen ligt de wereld aan Raju’s voeten. Ze genieten en maken zich op voor de wandeling terug. Eenmaal thuis is de kleine olifant doodmoe en vervuld. Warme en vriendelijke illustraties, mooi uitgegeven, een boek dat gevoelens van veiligheid oproept. Voor de allerjongsten.

 

Raju's avontuur | Timothy Knapman & Patrick Benson | Christofoor | geb. 40 pag. | €14,95

 

Boekentips voor mama's en papa's

 

Over zwangerschap, bevallen en kraamtijd zijn onmisbaar voor aanstaande ouders. Die van Beatrijs Smulders blijven eigentijds klassiek en toegesneden op onze Nederlandse situatie, maar ook Positief over bevallen is lekker dik en de moeite waard. Het bevat alle mogelijke (soms ook heel specifieke) informatie die je maar bedenken kunt. Véél ervaringsverhalen, suggesties voor het maken van een geboorteplan plus nuchtere en invoelende antwoorden op je nijpende vragen. Auteur Mili Hill - initiatiefnemer van The Positive Birth Movement (ook actief in Nederland) vertelt waarom het haar te doen is in het artikel onder de link.

 

Positief over bevallen - Milli Hill – Samsara Books – paperback, 362 pag. - €19,90 (inclusief online geboorteplan)

 

Ook over zwangerschap en bevallen gaat het bijzonder overzichtelijke boek 9 maanden, maar dan om samen met je kinderen (vanaf de kleuterleeftijd) te bekijken. Heel precies en fysiek kan de ontwikkeling van embryo tot baby gevolgd worden, met grappige praktische vergelijkingen en toegankelijke verhaaltjes erbij. Misschien houd ik zelf meer van dromeriger boeken, maar ik weet ik zeker dat deze uitgave tegemoet komt aan de behoefte van veel ouders! Smaakvol & integer.

 

9 maanden | Courtney Adama & Lizzy Stewart | Christofoor | geb. 32. pag. | €14,95

 

Een compleet naslagwerk is Het nieuwe Borstvoedingsboek. Werkelijk alles wat je wilt weten over borstvoeding is te vinden in deze geheel vernieuwde versie van het borstvoedingsboek, dat is geschreven door lactatiedeskundigen, schrijft A. de Jong op bol.com: zij behandelen dit thema in het licht van de unieke ontwikkeling van ieder kind en de voedingsleer. Het boek staat boordevol informatie over het ritme van een baby, slapen, eten, medische informatie en natuurlijk tips rondom borstvoeding. Het bevat vragen en antwoorden, columns, 'wistjedatjes', leestips, praktijkervaringen van de auteurs en een register. Bovendien richt het zich op het hele gezin, inclusief de vader! Kortom: een heel compleet boek, geïllustreerd met talrijke foto's en tekeningen.

 

Het Nieuwe Borstvoedingsboek - Stefan Kleintjes & Gonneke van Veldhuizen - Christofoor - paperback, 304 pag. - €24,95

 

Van verschillende kraamverzorgenden die ik sprak tijdens het maken van Moederen, hoorde ik over ouders die met hun handen in het haar zitten met betrekking tot de opvoeding van hun kinderen. Goed luisteren naar je kleintje is één ding, maar overal over in discussie gaan misschien niet zo'n handig vervolg... Begrijp je kind brengt rust in de tent. Wil je baby niet slapen? Of staat je peuter wel eens stampvoetend in de supermarkt? Jeugdverpleegkundige Ria Blom biedt inzicht in de ontwikkeling en het gedrag van je kind, waardoor je daar adequaat en op een natuurlijke manier op kunt reageren. Hierdoor ontstaat er een routine (lees rust), waar het hele gezin van zal genieten. Bloms devies van ritme, gewoonte en vanzelfsprekendheid speelt in op de natuurlijke drang van je kind tot nabootsen en herhaling. Met de praktische handgrepen uit dit boek zorg je ervoor dat opvoeden plezierig blijft voor zowel jou als je kind. Met eenvoudig toepasbare tips en herkenbare verhalen uit de praktijk per leeftijdscategorie (0-4 jaar). Al doet het wat ouderwetsig aan en blinkt het niet uit in vormgeving - dit (overigens nieuwe) boek is een verlichtende ervaring, dat garandeer ik je.

 

Begrijp je kind - Ria Blom - Kosmos - paperback, 208 pag. - €20,-

 

 

Moederen bestellen? Klik hier!

© 2018 Niets van deze website mag zonder toestemming van de uitgever gepubliceerd of gekopieerd worden.