Praktisch

Klik op de afbeelding hierboven en download zo onze laatste nieuwsbrief

- banners -

SiteLock

Kruidkoekbenodigdheden

 

- 250 gram roggemeel

- 150 gram zelfrijzend bakmeel (dit kun je ook zelf maken door 1 theelepel baking soda bij gewone bloem te voegen)

- 150 gram ruwe rietsuiker of biologische palmsuiker

- 2,5 eetlepel maple syrup

- 10 gram (wijnsteen)bakpoeder

- 6 theelepels specerijen naar keuze, zie tekst

- 400 ml volle melk

- 100 gram rozijnen (optioneel)

- snuf zout

Gekruid

 

Heerlijk in dit koude seizoen! Het leuke is dat je hem maakt met je zelfbedachte specerijenmengsel. Denk hierbij aan nootmuskaat, gemberpoeder, kardemompoeder, kaneel, kruidnagelpoeder, gemalen steranijs of anijszaad, korianderpoeder en gemalen venkelzaad. Elke combi geeft een eigen smaakbeleving, dus laat je verrassen! Gebruik 6 theelepels van de door jou gekozen specerijen. Van kaneel, kardemom en gemalen venkelzaad kun je wel 2 theelepels nemen; bij kruidnagel en nootmuskaat is 1 theelepel genoeg vanwege hun smaak en eigenschappen. Wist je dat deze koek behalve dat hij heerlijk smaakt ook verwarmend is, goed tegen verkoudheid plus dat je spijsvertering erdoor ondersteund wordt? 

 

Recept kruidkoek

 

- 250 gram roggemeel

- 150 gram zelfrijzend bakmeel (dit kun je ook zelf maken door 1 theelepel baking soda bij gewone bloem te voegen)

- 150 gram ruwe rietsuiker of biologische palmsuiker

- 2,5 eetlepel maple syrup

- 10 gram (wijnsteen)bakpoeder

- 6 theelepels specerijen naar keuze, zie tekst

- 400 ml volle melk

- 100 gram rozijnen (optioneel)

- snuf zout

 

Meng roggemeel, bloem, suiker, bakpoeder en specerijen door elkaar in een grote kom. Verhit de melk in een pannetje tot ie bijna kookt, voeg de maple syrup eraan toe en roer door. Giet de zoete melk in het meelmengsel en mix alles goed tot je een mooi egaal beslag hebt. Vet een cakeblik in en bestuif het met bloem. Schenk het beslag in het blik en bak de cake ca. 70 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden. Na het bakken de koek uit het blik halen en op een rooster helemaal laten afkoelen voor het aansnijden. Omdat er geen vet in de koek zit, kun je hem lekker met boter besmeren, net als ontbijtkoek.

 

© 2018 Niets van deze website mag zonder toestemming van de uitgever gepubliceerd of gekopieerd worden.